Terug naar de homepagina
Smaakwaarneming en Goede Mondhygiëne: Belangrijk voor Mondgezondheid - Thumbnail

Smaakwaarneming en Goede Mondhygiëne: Belangrijk voor Mondgezondheid

Proeven en dus smaak is een complexe ervaring. Wat wij ‘smaak’ noemen is eigenlijk een samenspel van meerdere zintuiglijke waarnemingen (smaak in ruimere zin). Smaakwaarneming is de waarneming van verschillende smaken door de smaakzintuigjes op de tong en in de mondkeelholte. De verschillende smaken zijn zoet, zuur, zout, bitter en, sinds kort bekend ook umami (hartig) en vet. Bij het proeven speelt echter ook de waarneming van structuur, textuur, temperatuur en kruidigheid en de waarneming van reukstoffen van voedsel en drank een belangrijke rol. Daarnaast speelt de smaak een rol bij reflexen die de spijsvertering op gang brengen, zoals speekselproductie. De tong bevat drie soorten smaakpapillen, namelijk de papillae circumvallatae achterop de tong, de papillae foliatae aan de achterzijkant van de tong en de papillae fungiformis en filiformis verspreid bovenop de tong. Een goede mondhygiëne is essentieel voor het behoud van een gezonde smaakwaarneming. Het is daarom belangrijk om regelmatig te kauwen, wat de speekselklieren stimuleert en bijdraagt aan een gezonde mondflora. Daarnaast is het van belang om voldoende te drinken en te eten met plastic bestek als er sprake is van een metaalsmaak. Experimenteer met verschillende smaakpapillen om te ontdekken wat voor u het beste werkt. Goede mondhygiëne helpt, al dan niet tijdelijk, de vieze smaak te verminderen. Kauwen en een goede mondhygiëne spelen dus een cruciale rol in het behoud van een gezonde smaakervaring.